Preverovali podnet o údajnom ovplyvňovaní voličov v Ostrovanoch

14.11.2009 Sabinov

Ostrovany 14. novembra (TASR) – Členovia volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja (VK PSK) dostali predpoludním podnet, že v obci Ostrovany, okres Sabinov, údajne dochádza k zvážaniu obyvateľov rómskej osady do ...
Hovorca VK PSK Jozef Kislík pre médiá uviedol, že telefonický podnet dostal konkrétne on a z tohto dôvodu sa boli osobne na mieste presvedčiť, či nejde o porušenie zákona.
Podľa vyjadrenia predsedu okrskovej volebnej komisie v Ostrovanoch Vincenta Lukáča je priebeh volieb v obci pokojný a bezproblémový. Rómovia vraj prichádzali voliť od rána v menších skupinách i jednotlivo.
Kislík uviedol, že Rómov z osady niekto zvážal k voľbám na osobnom aute. Tí však neprichádzali až pred obecný úrad, ale vystupovali pri miestnych potravinách, odkiaľ chodili pešo. Podľa neho to potvrdili aj niekoľkí členovia okrskovej volebnej komisie.
V čase prítomnosti zástupcov VK PSK v Ostrovanoch do volebnej miestnosti prišli asi len dvaja obyvatelia osady. Viacerí členovia VK PSK konštatovali, že samotný fakt, že niekto pozváža ľudí z osady na aute k volebnej miestnosti, ešte nemusí byť považovaný za spôsob ovplyvňovania voličov, a to by sa dalo dokázať len veľmi ťažko.
Kislík si myslí, že v tomto okrsku môže dochádzať k ovplyvňovaniu voličov. \"Členom krajskej volebnej komisie sa podarilo zachytiť dva prázdne hlasovacie lístky, ktoré Rómovia brali smerom do svojej osady, \" povedal Kislík. Podľa neho takto vzniká dôvodné podozrenie, že môže dochádzať ku kupovaniu hlasov voličov. Tieto hlasovacie lístky vraj môžu priniesť už vopred označené do miestnosti ďalší voliči a prázdne vynášať von.
Predseda okrskovej volebnej komisie pre TASR povedal, že nič podozrivé si nevšimol, a to, že by niekto vynášal nejaké hlasovacie lístky z miestnosti, nevidel.
Hovorca VK PSK Kislík uviedol, že svoje zistenia spíšu do zápisnice a tú odošlú na Ústrednú volebnú komisiu.
Voľby do orgánov VÚC v Prešovskom kraji prebiehajú v 13 obvodoch, kde bolo vytvorených celkom 995 volebných okrskov. V 62-člennom regionálnom parlamente budú okres Sabinov, kde sa nachádza aj obec Ostrovany, zastupovať štyria poslanci.
 

Vyberte región